betöltés folyamatban...

Egy elvághatatlan szállal kötődve az éghez

2016. Július 7.

Bujtor Judit hét éve vette át elhunyt férjétől a nyári szabadtéri színház programjának szervezését. Önálló márkanévként gondolunk rá, aki becsempészi a tihanyiak életébe is az egész napos vendéglátás után az esti kikapcsolódást. Az utazási irodától a divatcégen át a színházi programszervezésig vezető élet útjáról, pályafutásának kanyarodásairól, és terveiről kérdeztük.

Gyerekkorától kezdve hobbiként tanult nyelveket. Angolul, németül, franciául, olaszul, spanyolul, és oroszul beszél, a középiskolában még latinul is tanult. Közgazdasági egyetemet végzett külkereskedelmi szakon. Több mint húsz évig dolgozott különböző vezető beosztásokban a MALÉV-nél itthon és külföldön. Egy német utazási iroda felkérésére az újonnan nyíló budapesti képviseletüket indította el, majd tíz évig vezette az irodát. Az egyik legnagyobb sikerének az ottani jó kollektíva létrehozását tartja. Mindig szerette a kihívásokat, amikor az élet alakítja a lehetőségeit, motiválja, ha újat lehet tanulni – mondja. Mindig is érdekelte a divat világa, ezért még egy világhírű divatcég budapesti leányvállalatának a tulajdonosaként is kipróbálta magát.

Soha nem bántam meg, hogy belevágtam új dolgokba, még ha esélytelennek is tűnt, mindig valahogy sikerült megtalálnom a számításomat. István mindig is biztatott, hogy ne csak otthonülő háziasszony legyek, járjam az önálló, saját utamat. Halála után, emlékét őrizve folytattam a Tihanyi Szabad téri Játékok szervezését. A korábbi közös tapasztalatok és az együtt töltött idő segített nekem és hitet adott, hogy bele merjek vágni – vélekedik Bujtor Judit, majd  hozzá teszi: évről-évre megdöntik a nézői rekordokat, ami, figyelembe véve a balatoni programok sokasodását, figyelemreméltó eredmény.

Megjelent egy törzsközönség is, a jegyek nagy része már elővételben elkel, ami a szabadtéri előadások esetében ritkaság, hiszen az időjárás kiszámíthatatlan.

A színház műsora egy egész éven át tartó szervezés eredménye. Mindig segítőjével, Mészáros Zoltánnal, férje több filmjének a gyártásvezetőjével alakítja ki a végleges programot. Elvük az, hogy legyenek a kínálatban fajsúlyos darabok, koncertek és gyermekprogramok.

Nagyon gyorsan változik a világ és a nézők igényei, erre a színháznak is reagálni kell. Hitvallásaként azt tartja, hogy csak nívós produkciókat mutassanak be, a közönség a szórakoztató színházművészet minden műfajából kapjon ízelítőt. Évek óta a Thália Színház, a Karinthy Színház és a Játékszín egy-egy népszerű előadása adja műsoruk gerincét, melyekre a fővárosban alig lehet jegyet kapni.

Az idei évadban az interaktív gyerekelőadás lesz az újdonság.
A Dumaszínház előadásában láthatjuk majd Mekk Elek ezermester meséjét a „rímhányó” Romhányi ózsef fergeteges szövegeivel és dalaival fogják megidézni a televízióból már jól ismert, felejthetetlen mesesorozatot.

Öt gyerekelőadás, tizenkét vígjáték, és több koncert is szerepel a repertoárban. A Balaton legszebb színpada Tihanyban van, olyan környezetben, ami még jobban emeli az előadások fényét,
még többet tud nyújtani a nézőknek –mondja, és örömmel megjegyzi, a tihanyi nézők száma is növekedett, a sajátjuknak érzik már a színházat.

Megvalósulatlan vágya a nézőtér befedése. Ígéretet kapott a fejlesztésre, ami reményei szerint hamarosan el is kezdődhet. Ez nagy előrelépés lenne, hiszen így lehetne növelni a repertoárt és korábban kezdeni a bemutató szezont.

A színházszervezés tölti ki az életét, de ha csak teheti, bridzs asztalhoz ül. Egy bridzsklub tagja, ahol hetente újabb kihívások elé állítják. Az utazás is a szenvedélye, korábban is sokat repült, de sosem mond nemet egy újabb útnak. Ez az érzés hasonlít Moldova mondásához: „Akit egyszer a vonat füstje megcsapott…”, én így vagyok a kerozinnal – vallja be nevetve Bujtor Judit.

A beszélgetés alatt újra és újra felidézi férje emlékét, nagy szeretettel és fájdalommal beszél róla. Nagyon meghatónak tartja, hogy van a közösségi portálon egy Bujtor István rajongói klub. – Ez egy zárt csoport, több mint kétezer tagból áll. Egészen fiatalok írnak bejegyzéseket. Nincs olyan nap, hogy ne kerülne fel egy fénykép, filmrészlet, régi újságcikk. Boldoggá tesz, hogy ennyien emlékeznek rá, ilyen sokan szeretik őt még mindig. A szeretet az egyetlen érzés, ami egy emléket örökké fenn tud tartani. Szép mondás, hogy az idő meggyógyítja a sebeket, de ezzel nem értek egyet. Megnyugvást ad a közel harminc együtt töltött boldog év és belső békével tölt el az emberek szeretete, amit állandóan sugároznak István irányába – mindez kötelez arra, hogy méltó módon őrizzem és emeljem mindig magasabbra az általa felállított mércét – mondja.

SOMOGYI JUDIT

A cikket PDF-ben is olvashatja: ITT

Hírek

Bujtor István nekrológ

Bujtor István (szül: Frenreisz István, Budapest, 1942. május 5. – Budapest, 2009. szeptember 25.)

Köszönet a támogatóinknak: