Szabadtéri Színpad

Tihany a Balaton partján várja a színházbarátokat nyári szabadtéri színházi előadásokra!

A szabadtéri színpad a csodálatos Belső-tó fölött magasodik. Az elmúlt években nagy sikert aratott Tihanyi Szabadtéri Játékok előadásai júliustól augusztus végéig minden pénteken és szombaton láthatók.

A balatoni régió kiemelt turisztikai jelentőségű hely. Tihany ezen belül is központi szerepet játszik, nem csak a Balaton, de Magyarország gyöngyszeme is, az 1960-as évek óta a hazai és a külföldi turisták által tömegesen látogatott kirándulóhely. Vonzereje elsősorban az Apátsághoz kapcsolódó történelmi és kulturális emlékekben rejlik, valamint az egyedülálló természeti környezetben, ötvözve a Balaton kínálta felüdüléssel. A Tihanyi Önkormányzat éppen ezért évek óta gondoskodik kulturális programokról. Több éve rendeznek Tihanyban nyári programokat. Az előadások helyszíne 2003-ig az apátság előtti tér volt. 2003-ban döntött úgy az Önkormányzat, hogy egy kevésbé forgalmas, állandó helyszínt keresnek a színházi produkcióknak, így, a tihanyi Belső-tónál állították fel a színpadot, amely azóta a Tihanyi Szabadtéri Játékok állandó helyszíne.

A háttérben megcsillanó Balatonnal és az északi part hegyeivel, a környező dombok ölelésében megépített játszótér az ország egyik legszebb (ha nem a legszebb) szabadtéri színpada. A 800 fő befogadására alkalmas nézőtér minden pontjáról lenyűgöző látvány tárul a látogató elé.

A Tihanyi Szabadtéri Játékok először 2004-ben került megrendezésre. Bujtor István indította útjára, ő volt a Játékok kitalálója, életrehívója, névadója. Halála után felesége, Bujtor Judit vette át a Játékok szervezését, irányítását.

2010-ben az Önkormányzat a „Bujtor István Szabadtéri Színpad” nevet adta a tihanyi színháznak és felavatta a bejáratnál elhelyezett, Bujtor Istvánról készült domborművet, ezzel is emlékezve az alapítóra.
A térség turisztikai kínálata nagyon sokrétű, ezért programsorozatunkkal a kulturális élet színvonalát kívánjuk emelni. Célunk: magas színvonalú, szórakoztató színházi-, és könnyűzenei előadások megtartása a nyári idegenforgalmi főszezon teljes időtartamában, ismert színházi műhelyek és zenekarok produkcióinak bemutatása országos hírű művészek közreműködésével, a fiataloktól az idősebbekig valamennyi korosztály számára.

A két hónapon keresztül minden hétvégén (péntek, szombat, vasárnap esőnap) bemutatott színdarab, koncert, táncest jól szolgálja az idelátogatók igényes szórakozását.
A nyári könnyed kikapcsolódás egyik alapja a vidámság, a nevetés. Ezért a kínálatunkból nem hiányozhatnak a bohózatok és zenés vígjátékok.  Ezek közül is igyekszünk a legszínvonalasabbakat és a legismertebb és legkedveltebb színészeket felvonultató darabokat meghívni.

Gondolunk a külföldiekre is. Több olyan koncertet iktatunk a programba, amelyet a nem magyar anyanyelvűek is élvezhetnek.
Összegezve: Olyan visszatérő és nagy érdeklődésre számot tartó programsorozatot sikerült létrehozni, amely a Balaton idegenforgalmi arculatának szerves részévé vált