Tihanyi Szabadtéri Játékok - Színház az ég alatt is

Tihany - Az apátság alatt, a Belső-tó fölött, a dombok ölelésében Magyarország egyik legszebb szabadtéri színpada ad helyet a Tihanyi Szabadtéri Játékoknak.

A tihanyi szabadtéri színpadnak - mely pár hónapja Bujtor István színművész, rendező, a veszprémi Petőfi Színház elhunyt igazgatója nevét viseli - különleges hangulata, varázsa van. A néző gyönyörű környezetben élvezheti a nyári kikapcsolódást nyújtó produkciókat, koncerteket. Élő díszletként a Belső-tó szolgál, a színpadi fényeket a lemenő nap sugarai, majd az égen ragyogó csillagok egészítik ki. A környezet egyedi, összetéveszthetetlen, megismételhetetlen.
Nem csoda, hogy nemcsak a helybeliek ragaszkodnak ehhez az élményhez, de az ország legtávolabbi pontjairól - Pécsről, Szegedről, Dunaújvárosból - is érkeznek vendégek. Vannak visszatérő látogatók, akik minden évben úgy időzítik szabadságukat, hogy a szabadtéri játékok ideje alatt egy-egy hétvégét Tihanyban tölthessenek. A jól szerkesztett program, a gondosan kiválasztott előadások alkalmasak a lazításra, kikapcsolódásra, feltöltődésre.

Az idei programban július 9-től augusztus 21-ig péntekenként és szombatonként sikerdarabokat láthat a közönség. Az előadásokban országosan ismert színészek, a közönség kedvencei szerepelnek, többek között Vári Éva, Nagy Ervin, Bánsági Ildikó, Margitai Ági, Gálffi László, Nemcsák Károly, Szacsvay László, Voight Ági, Esztergályos Cecília, Koltai Róbert, Almási Éva, Lehoczky Zsuzsa, Zsurzs Kati, Koncz Gábor, Gregor Bernadett, Nyertes Zsuzsa, Hűvösvölgyi Ildikó és Mikó István.

A nyitó előadás a veszprémi Petőfi Színház produkciója, a Kakukkfészek című dráma Bujtor István emlékére július 9-én, pénteken este fél kilenckor. A főbb szerepeket Eperjes Károly és Csarnóy Zsuzsanna alakítja. Bujtor István, a Petőfi Színház elhunyt igazgatója Veszprémben is felejthetetlen sikerrel állította színpadra Ken Kesey legendás művét. Haláláig ő alakította Bromdent, az indiánt, a szerepet most Szalma Tamás vette át.

Július 10-én, szombaton este fél kilenckor szintén a Petőfi Színház előadásában láthatja a közönség az Indul a bakterház című vígjátékot, Bereményi Géza rendezésében, Eperjes Károly főszereplésével. Az előadás könnyed nyári kikapcsolódást ígér, ám azt a színház vezetése tizenkét éven aluli gyerekeknek nem ajánlja.

A külföldi látogatók számára is élvezhetőek a zenés programok, koncertek, például a veszprémi és a székesfehérvári színház közös összeállítása, a SingSingSing 2 című táncos musicalshow, Feke Pállal, a Budapest Bár fellépése a Kossuth-díjas Lovasi Andrással és Szakcsi Lakatos Bélával, valamint a tízéves Experidance Tánckarának Esszencia  A ritmus ünnepe című bemutatója, Román Sándor koreográfiája.

Visszatérő vendég a Republic együttes, augusztus 6-án a tihanyi Bujtor István Szabadtéri Színpadon immár hatodik alkalommal csendülnek fel a Republic slágerei, az idén is Balázsovits Edit színművész közreműködésével.

Balla Emőke

forrás: veol.hu

 

Tihanyi Szabadtéri Színpad

Bujtor István 2004-ben vette át a tihanyi szabadtéri színpad üzemeltését és rövid idő alatt sikerre is vitte a Tihanyi Szabadtéri Játékokat. A színész halála után úgy tűnt vége az előadássorozatnak, azonban Bujtor István felesége felismerve az óriási igényt és átvéve a hátrahagyott örökséget tovább vitte a programot. 2012-ben július 6-án indul a nyári színházi szezon Tihanyban és augusztus végig 16 színvonalas produkciót láthat majd a közönség, a nem mindennapi környezetben.

(2012)

forrás: furedtv.hu

Bujtor István újra csónakba ül

A móló előtt, a Vitorlás téren emel szobrot a város Bujtor Istvánnak. Az alkotást Farkas Ádám Munkácsy-díjas szobrász készíti, akivel a szobor leendő helyszínén beszélgettünk. Mint mondta, hamar döntött: a víz segítségével idézi meg a közkedvelt színészt. Videó a készülő szoborról.

A bronzszobor Bujtor Istvánt egy balatoni vörös kőből készült hajótöredékben ülve ábrázolja. Az embernagyságúnál valamivel nagyobb alkotást a móló előtt, amennyire csak lehet, közel a Balatonhoz állítják majd fel. A szobor már javában készül, Farkas Ádám Munkácsy-díjas művész ezúttal otthagyta a műtermében álló agyagszobrot és az alkotás leendő helyszínét járta körül.
A művészt a család kérte fel a portré elkészítésére, aki elmondása szerint a mintázás megkezdése előtt heteken át csak Bujtor filmeket nézett.

- Ismertem őt személyesen, egészen fiatal korunk óta, sokat segítettek az emlékek, pontosan él bennem a személyisége és a kisugárzása. Ennek ellenére mégis úgy éreztem, meg kell néznem újra a filmeken, ezúttal úgy tekintettem rá, mint egy megelevenedett modellre. Ekkor döntöttem el, hogy egy vitorlás kormányosaként ábrázolom őt. A víz, mint elem és látvány is erősen hozzátartozik, ezt szerettem volna ábrázolni. A szobor reményeim szerint megidézi Bujtor Istvánt, úgy, hogy a viszonylag egyszerű plasztikus alak hordoz majd valami titkot is. Akkor jó egy szobor, ha van benne valami megfogalmazhatatlan rejtély, amiért az ember úgy érzi, hogy újra és újra látnia kell – mondta Farkas Ádám.

A május 5-én, a színész 71. születésnapja alkalmából avatandó köztéri alkotás várhatóan a város egyik új turisztikai látványossága lesz, érdekessége, hogy a művész arra törekedett, hogy kontaktusba is lehessen kerülni a szoborral. Program.

- Ott ül majd a parton, mögötte a vízzel, mellé lehet ülni a csónakba, - a szobor szinte felkínálja a kontaktust. Rendkívül közvetlen, nyitott személyiség volt, áradt belőle a természetesség, így ez a megoldás adta magát – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére az alkotó.

Bujtor István színházteremtő és alkotó munkássága illetve a Balaton filmjei révén rendkívül sokat tett a tó népszerűsítéséért. Több szállal is kötődött a városhoz, az itt forgatott filmek mellett az 1936-ban épített Rabonbán nevű hajó kapitányaként hatszoros magyar vitorlás bajnok lett, - igazi balatoninak vallhatta magát.

Több filmet is forgatott a Balaton-felvidéken, elsősorban Füreden és Tihanyban. Az Ötvös Csöpi sorozat 1980-ban indult el, A Pogány Madonnával, majd következett a Csak semmi pánik, Az elvarázsolt dollár, a Hamis a baba, a Zsaruvér és csigavér, majd utolsóként a 2007-ben rögzített A szerencse fia című film. A tervek szerint a szoboravatás alkalmából a városban ismét látható lesz majd az összes alkotás.

Bujtor István 2007-től egészen a 2009-ben bekövetkezett haláláig a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója volt, a város tavaly posztumusz Kiss Ernő-díjat adományozott számára, amelyet az Anna-bálon felesége vehetett át. A Vitorlás téren felállított bronzszobrához az önkormányzat 5, támogatók pedig 7,5 millió forintot biztosítanak.

forrás: http://balatonfured.hu