Bujtor István özvegye férje halála óta nem volt a Balatonban

Az asszony a mai napig nehezen viseli férje halálát. A közös helyeik még mindig fájó emléket ébresztenek benne. De nem tétlenkedik, sikeresen vezeti vállalkozásukat.

Bujtor tragikus halála óta már 6 év telt el, de özvegye, Judit hangja még mindig el-el csuklik, ha férjéről beszél. A Borsnak adott interjújában mesél arról, hogy az egyik kedvenc helyüktől, a Balatontól a mai napig idegenkedik.

66216 bujtor-640c

 

Tihanyi Szabadtéri Játékok 2014. ajánló

Az elmúlt 10 évben nagy sikert aratott Tihanyi Szabadtéri Játékok előadásai idén is jelentkeznek 2014. július 4-től - aug. 23-ig, minden pénteken és szombaton.

Korda György ismét kórházba kerül

Gyuri bácsi még nem mondott le koncertet, most mégis megteszi, ugyanis ismét kórházba kell vonulnia felülvizsgálatra. A július 7-i, tihanyi koncerten Hajós András helyettesíti majd.

Korda György az utóbbi időben több kórházi kezelésen is részt vett, a legutóbbi után pedig több fellépést is vállaltak Klárikával és mindenkit megnyugtattak, hogy az énekes már jól van. Most mégis újra kórházba kell mennie, bár Gyuri bácsi azt mondja, csak felülvizsgálatra rendelték be.

"Nem semmi volt a tavalyi epehólyagműtétem, mindenképpen kontrollra kell járnom, bár a professzorom gyógyultnak nyilvánított. Most kötelező felülvizsgálaton kell részt vennem, hogy megnézzék, minden rendben van-e. Egyébként jól érzem magam a bőrömben" - mondta a Borsnak az énekes, ismét megnyugtatva mindenkit, hogy rendben van az egészsége.

Korda egyébként örül, hogy Hajós fogja helyettesíteni a koncerten és bízik benne, hogy helyt áll majd.

"Személyesen nem ismerem őt, egy nagyon aranyos, jó humorú televíziósnak tartom, de az énektudásáról nem tudok semmit. A Hello Tourist című dalt hallottam már tőle, azt szeretjük is. Bízom benne, hogy helytáll, ügyes ember" - mondta Korda.

Újra dübörög a banda - Skorpió koncert

Frenreisz Károly a jubileumi Skorpió-koncertről és a közönség pajzsáról

2013. július 06., 07:15 szerző: Varga Róbert

A közönség volt mindig a védőpajzsunk, miattuk nem mertek soha betiltani bennünket, ők repítettek idáig és ezt szeretnénk nekik most megköszönni, itt, a bátyámról elnevezett színpadon – mondta Frenreisz Károly, a Skorpió együttes vezetője.
A zenekar negyvenéves fennállását jubileumi koncerttel ünnepli július 6-án este Tihanyban, a Bujtor István Szabadtéri Színpadon. A nagy bulin a népszerű zenész emlékezik majd négy éve elhunyt testvérére, Bujtor Istvánra, mégpedig Hé Lulu, ha visszatérek Fidzsiről című dallal, amely A három testőr Afrikában című filmben hangzott el.

Frenreisz Károly nemrég Tihanyban tartott színpadbejárást és technikai egyeztetést a jubileumi koncert előtt. Ekkor beszélgettünk.

– Mikor fogott a kezébe utoljára gitárt?

– Tegnap. Gyakorlok mindennap, próbálok a zenekarral, hogy jól sikerüljön a buli. Az elmúlt években egyszer-egyszer összeálltunk, fesztiválokon, nagy városi rendezvényeken játszottunk Győrben, Baján, Pesten. Most viszont egy teljes nagy repertoárt szeretnénk eljátszani azoknak, akik a szeretik vagy szerették a Skorpiót, és együtt akarják megünnepelni velünk ezt a negyven évet.

– Azt hiszem, a Skorpió az a zenekar, amelyről ezúttal nem az jut az emberek eszébe, hogy elfogyott a pénzük és ezért koncerteznek.

– Sőt, inkább ezúttal pénzt költünk erre a bulira. A tihanyi koncert költségeit, technikai igényeit, a helyszín nagyságát, a bevételi lehetőségeket nézve valószínűleg nem lesz arányban a bevétel és kiadási oldal, de úgy éreztük, hogy a negyvenéves születésnapunk megérdemli azt, hogy mindent beleadjunk, s nagyot szóljon ez a buli.

– Akár egy Rolling Stones- koncert?

– Kisebb körülmények között, de fog úgy szólni, sőt, még jobban is!

freirensz karoly

(Fotó: Penovác Károly)

– Az min múlott, hogy ön nem jutott a lecsúszott rockzenészek sorsára, és komoly üzletembernek tartják a szakmában?

– Én nem tartom magam komoly üzletembernek. Amit csinálunk a cégünkkel, egy szolgáltatás. Koncerteken, rendezvényeken vállalunk színpadtechnikai munkákat, hangosítást, világítást. Így, aztán sok produkcióban részt vehetek, napi 10–12 órát dolgozunk. Nem tudatosan választottam ezt az utat. Az omegás fiúkkal az 1980-as években jöttünk rá, hogy az országban nincsenek olyan nagy hangtechnikai és fénytechnikai berendezések, rendszerek, amelyekkel nagy koncerteket, stadionbeli bulikat meg lehet csinálni. Összedobtuk a pénzünket, vettünk pár cuccot, aztán folyamatosan azt vettük észre, hogy mindenki hozzánk jött, ha ilyen dolgokra volt szüksége, és ez elkezdett működni. Így kapcsolódott össze mindez a zenészi munkámmal. De azért a lecsúszott rockzenész kérdésről mondanék valamit, mert én másképp látom ezt a témát.

– Kíváncsian várom, hiszen egyre több kollégája küzd napi megélhetési gondokkal. Mit rontottak ők el?

– Annak idején, akik sztárok voltak, éhbérért dolgoztak, pár száz forintos gázsit kaptak, minden pénzt elvitt az állami koncertszervező iroda. Nem volt lehetőségük a tartalékképzésre. Csak egy példát mondanék, amikor mi tartottunk egy nagy szabadtéri koncertet, amelynek 75 ezer forint volt a bevétele – mert kiszámoltuk a nézőszám alapján –, a zenekari tagok abból fejenként nyolcszáz forintot kaptak meg. A sztár anyagilag itthon nem érezhette, hogy megbecsült, miközben rengeteget dolgozott. Nem véletlen az sem, hogy a régi generációból csak nagyon kevesen élnek ma igazán jól.

– És mi lesz a többiekkel?

– Szervezkedünk, gondolkodunk, hogy a Nemzet Színésze cím mintájára létrehozzunk egy Nemzet Zenésze címet vagy alapot, esetleg alapítványt, hogy valahogy segítsünk a nehéz helyzetbe került zenészeknek.

– Most erről az jutott eszembe, hogy nekem azt mondták, Frenreisz Károlyra hallgat a zenészszakma. Sőt, az, hogy a Skorpiónak lemezei jelenhettek meg, annak is volt köszönhető, hogy önt elismerte Erdős Péter, a régi hanglemezgyártó vállalat nagyhatalmi ura, akit magyar „popcézárnak” is hívtak.

– Ennek több oka volt: a Skorpió első lemezéből, a Rohanásból 246 ezer példányt adtak el, úgy, hogy ön-erőből, minden reklám és állami segítség nélkül töltöttünk meg egy Kisstadiont, a közönség özönlött ránk. Erdős látta, hogy üzletileg ez nem rossz nekik, elismerte a zenei tudásunk, miközben mi is rájöttünk, nem kell mögöttes politizálós dalokat írnunk. Az idő persze megszépít sok dolgot, akkor mi azt képzeltük, hogy ebben a proletárdiktatúrában nincs főnökünk, magunk vagyunk, a közönség pedig mindig ott van velünk. Ők voltak a mi védőpajzsunk. Ezért tartozhattunk mi a tiltott, támogatott, tűrt zenekarok között az utóbbiakhoz. A nézők hitelesítettek minket minden rendszerben.

– Megfigyelték önöket?

– Mindenkit figyeltek akkor a rockzenekarok közül. Én is láttam, amint néha megállt a házunk előtt egy AF rendszámú fehér Zsiguli, követett, szúrópróbaszerűen figyelt, megnézték, kikkel találkoztam.

– Csak azért kérdeztem, mert a Metró együttes egykori billentyűséről, Fogarasi Jánosról, az ön barátjáról kiderült, hogy ügynök volt és jelentett a zenészkollégáiról.

– Tavaly ő meghalt, eltemettük. Régen valami valutázáson kapták rajta, így került be a rendszerbe, rosszat soha nem tett ellenem, kiváló zenésztársam volt. A történeti hivatalból én is kikértem magamról az aktáim, megdöbbentő nevekkel találkoztam, sokélű, komoly téma ez a mai napig. Lezáratlan múlt. Nem csak azt kellene vizsgálni, ki miért működött együtt a rendszerrel, önként, dalolva vagy kényszer hatására, hanem, ami ennél is fontosabb, hogy kik voltak a beszervezők, a tartótisztek, a belügyes főnökök? Hol vannak ők most, hogyan élnek ma, milyen felelősség terheli őket a múltért?

– Ugorjunk vissza a jelenbe, az ősfelállásban lép színpadra Tihanyban a Skorpió?

– Inkább úgy mondanám, egy klasszikus, időtálló, igazi skorpiós felállásban játszunk. Szűcs Antal Gábor, Tátrai Tibor, Pálvölgyi Géza, Németh Gábor és jómagam zenéljük végig a bulit, de meghívtam Papp Gyulát, aki Gershwin Kék rapszódiáját játssza átiratban. Szerepel a dalok között egy francia népballadából íródott vers, amelynek címe Anyaszív, lemezre nem kerülhetett, koncerteken azért elővesszük, és persze eljátsszuk az elmúlt negyven év legnagyobb Skorpió-számait. Testvéremre, Istvánra is emlékezem egy dallal. A három testőr Afrikában című filmben hangzott el a Hé Lulu ha visszatérek Fidzsiről című szám, én énekeltem, Kállai Feri bácsi remekül playback zongorázta a vásznon.

– Negyvenéves a Skorpió, tízéves a szabadtéri színpad, négy éve hunyt el Bujtor István. Gondolom, fel sem merült az, hogy Budapesten legyen a születésnapi koncert.

– A sógornőm, Judit a bátyám halála után viszi tovább azt, amit István elkezdett. Él a neve tovább, s mindaz, amit felépített, az emberek nagyon szerették, szeretik. Ez motivált, amikor eldöntöttem, hogy Tihanyban lesz a jubileumi buli. Családiasan, a hűséges közönségünkhöz, a színpadhoz, Istvánhoz méltóan szeretnénk ünnepelni.

 

 

 

Különösen gazdag jubileumi műsor Tihanyban

Különösen gazdag jubileumi műsor a tihanyi Bujtor István Szabadtéri Színpad