Hírek

VELÜNK CSAK NYERHET 2018

VELÜNK CSAK NYERHET!

Hogy mit? Több, mint 20 sikerdarabot, koncertet, gyerek előadást egy csodálatos környezetben a MAGYAR TENGER partján, a TIHANYI félsziget belső tó partján.

TIHANYI szabadtéri játékok

A szórakozáson kívül minden héten a Tihanyi Szabadtéri Játékok előadásaira újabb belépőjegyeket NYERHETNEK, akik helyes választ adnak kérdéseinkre, valamint a szezon végén az alábbi FŐNYEREMÉNYEK boldog tulajdonosa lehet az aki a helyes választ a QUIZ oldalunkon feltett heti, az előadással kapcsolatos kérdéseinkre.

“Őt mindenki szerette”

“Őt mindenki szerette” – videón a Bujtor István születésének 75. évfordulóján tartott emlékezés

Kollégák, barátok és családtagok emlékeztek Bujtor Istvánra, aki nyolc éve hunyt el. A népszerű színész mindenkinek hiányzik, de az emlékest mégis vidáman telt.

“Hát nagyon hiányzik. Ez az este, amit most csináltunk, szerencsére tele volt humorral, mert hát már jó pár éve annak a szörnyű esetnek. És gondolom egy ilyen estnek nem kell olyan nagyon szomorúnak lenni, de a szívünk mélyén persze, hogy az. (…) A barátság olyan, mint a szerelem. Nyilván van valamilyen kémiája a barátságnak is, és az létrejött” – mondta el a Story Extrának Kern András, aki egy “égi levelet is elfogott a színésztől”, Bujtor testvére, Freinreisz Károly pedig számos családi anekdotát mesélt.


Ahányszor beülök egy vitorlásba, rögtön ő jut az eszembe, mert mi gyerekkorunkban rengeteget vitorláztunk. Reggeltől estig a Balatonon lógtunk. Teniszeztünk, futballoztunk, tehát a sport nagyon összekötött minket. És hát a végén a filmgyártásban is részt vettem, zenét szereztem neki. (…) Őt mindenki szerette, és ezeket a filmeket. Hála istennek ezek nagyon jók, mert ezekkel lehet emlékezni, megmarad a dobozban, és elő is veszik rengetegszer a Bujtor filmeket; úgyhogy azt hiszem, hogy ő egy nagyon fontos figurája volt a magyar filmgyártásnak és a magyar színészetnek” – mondta el a zenész a videóban, amelyben többek közt a színész fia és özvegye, de Eperjes Károly, és a Hamis a babában megismert – és természetesen azóta felnőtt – vörös rosszcsont, Tuza Ritter Bálint is megszólalt.

 a VIDEO megtekinthető: ITT

forrás: http://24.hu

Egy elvághatatlan szállal kötődve az éghez

Bujtor Judit hét éve vette át elhunyt férjétől a nyári szabadtéri színház programjának szervezését.
Önálló márkanévként gondolunk rá, aki becsempészi a tihanyiak életébe is az egész napos vendéglátás után az esti kikapcsolódást. Az utazási irodától a divatcégen át a színházi programszervezésig vezető élet útjáról, pályafutásának kanyarodásairól, és terveiről kérdeztük.

bj

 

Gyerekkorától kezdve hobbiként tanult nyelveket. Angolul, németül, franciául, olaszul, spanyolul, és oroszul beszél, a középiskolában még latinul is tanult. Közgazdasági egyetemet végzett külkereskedelmi szakon. Több mint húsz évig dolgozott különböző vezető beosztásokban a MALÉV-nél itthon és külföldön. Egy német utazási iroda felkérésére az újonnan nyíló budapesti képviseletüket indította el, majd tíz évig vezette az irodát. Az egyik legnagyobb sikerének az ottani jó kollektíva létrehozását tartja. Mindig szerette a kihívásokat, amikor az élet alakítja a lehetőségeit, motiválja, ha újat lehet tanulni – mondja. Mindig is érdekelte a divat világa, ezért még egy világhírű divatcég budapesti leányvállalatának a tulajdonosaként is kipróbálta magát.

Bujtor Judit sikerről, Tihanyról és Bujtor István szellemiségéről

Ha egy sikeres férfi mögött sikeres nő áll, akkor az olyan találkozásokat, teremtő energiákat hozhat létre, szabadíthat fel, amelyektől például idén rekord nézőszámot érhetett el a tihanyi Bujtor István Szabadtéri Színpad. Bujtor Judit így viszi tovább hat éve elhunyt férje szellemi örökségét, miközben nem nézi a régi filmjeit, nem ragaszkodik hozzá köthető tárgyakhoz, s nem is jár le a Balatonhoz.

judit

 

Műsorok

A TIHANYISZABADTÉRI JÁTÉKOK MŰSORAI:

Bujtor Judit: „A nézőket irányítani kell”

Bujtor Judit, Bujtor István özvegye 2010 óta vezeti a Tihanyi Szabadtéri Színpadot, a Bujtor István Színházat. Azóta hihetetlen rekordokat dönt, és olyan újításokat vezetett be, mint a gyermekelőadások. Ma már a legnevesebb színházak küzdenek a Tihanyi Színpadra való eljutásért. Bujtor István emlékét büszkén őrzi, mind a színházban, mind annak falain kívül.

Az első hétvégén összesen 1700 fő fordult meg. Mire számítanak a nyitó hétvége sikere után az évadban?

bujtorjudit

Bujtor István özvegye férje halála óta nem volt a Balatonban

Az asszony a mai napig nehezen viseli férje halálát. A közös helyeik még mindig fájó emléket ébresztenek benne. De nem tétlenkedik, sikeresen vezeti vállalkozásukat.

Bujtor tragikus halála óta már 6 év telt el, de özvegye, Judit hangja még mindig el-el csuklik, ha férjéről beszél. A Borsnak adott interjújában mesél arról, hogy az egyik kedvenc helyüktől, a Balatontól a mai napig idegenkedik.

66216 bujtor-640c

 

Tihanyi Szabadtéri Játékok 2014. ajánló

Az elmúlt 10 évben nagy sikert aratott Tihanyi Szabadtéri Játékok előadásai idén is jelentkeznek 2014. július 4-től - aug. 23-ig, minden pénteken és szombaton.

Újra dübörög a banda - Skorpió koncert

Frenreisz Károly a jubileumi Skorpió-koncertről és a közönség pajzsáról

2013. július 06., 07:15 szerző: Varga Róbert

A közönség volt mindig a védőpajzsunk, miattuk nem mertek soha betiltani bennünket, ők repítettek idáig és ezt szeretnénk nekik most megköszönni, itt, a bátyámról elnevezett színpadon – mondta Frenreisz Károly, a Skorpió együttes vezetője.
A zenekar negyvenéves fennállását jubileumi koncerttel ünnepli július 6-án este Tihanyban, a Bujtor István Szabadtéri Színpadon. A nagy bulin a népszerű zenész emlékezik majd négy éve elhunyt testvérére, Bujtor Istvánra, mégpedig Hé Lulu, ha visszatérek Fidzsiről című dallal, amely A három testőr Afrikában című filmben hangzott el.

Frenreisz Károly nemrég Tihanyban tartott színpadbejárást és technikai egyeztetést a jubileumi koncert előtt. Ekkor beszélgettünk.

– Mikor fogott a kezébe utoljára gitárt?

– Tegnap. Gyakorlok mindennap, próbálok a zenekarral, hogy jól sikerüljön a buli. Az elmúlt években egyszer-egyszer összeálltunk, fesztiválokon, nagy városi rendezvényeken játszottunk Győrben, Baján, Pesten. Most viszont egy teljes nagy repertoárt szeretnénk eljátszani azoknak, akik a szeretik vagy szerették a Skorpiót, és együtt akarják megünnepelni velünk ezt a negyven évet.

– Azt hiszem, a Skorpió az a zenekar, amelyről ezúttal nem az jut az emberek eszébe, hogy elfogyott a pénzük és ezért koncerteznek.

– Sőt, inkább ezúttal pénzt költünk erre a bulira. A tihanyi koncert költségeit, technikai igényeit, a helyszín nagyságát, a bevételi lehetőségeket nézve valószínűleg nem lesz arányban a bevétel és kiadási oldal, de úgy éreztük, hogy a negyvenéves születésnapunk megérdemli azt, hogy mindent beleadjunk, s nagyot szóljon ez a buli.

– Akár egy Rolling Stones- koncert?

– Kisebb körülmények között, de fog úgy szólni, sőt, még jobban is!

freirensz karoly

(Fotó: Penovác Károly)

– Az min múlott, hogy ön nem jutott a lecsúszott rockzenészek sorsára, és komoly üzletembernek tartják a szakmában?

– Én nem tartom magam komoly üzletembernek. Amit csinálunk a cégünkkel, egy szolgáltatás. Koncerteken, rendezvényeken vállalunk színpadtechnikai munkákat, hangosítást, világítást. Így, aztán sok produkcióban részt vehetek, napi 10–12 órát dolgozunk. Nem tudatosan választottam ezt az utat. Az omegás fiúkkal az 1980-as években jöttünk rá, hogy az országban nincsenek olyan nagy hangtechnikai és fénytechnikai berendezések, rendszerek, amelyekkel nagy koncerteket, stadionbeli bulikat meg lehet csinálni. Összedobtuk a pénzünket, vettünk pár cuccot, aztán folyamatosan azt vettük észre, hogy mindenki hozzánk jött, ha ilyen dolgokra volt szüksége, és ez elkezdett működni. Így kapcsolódott össze mindez a zenészi munkámmal. De azért a lecsúszott rockzenész kérdésről mondanék valamit, mert én másképp látom ezt a témát.

– Kíváncsian várom, hiszen egyre több kollégája küzd napi megélhetési gondokkal. Mit rontottak ők el?

– Annak idején, akik sztárok voltak, éhbérért dolgoztak, pár száz forintos gázsit kaptak, minden pénzt elvitt az állami koncertszervező iroda. Nem volt lehetőségük a tartalékképzésre. Csak egy példát mondanék, amikor mi tartottunk egy nagy szabadtéri koncertet, amelynek 75 ezer forint volt a bevétele – mert kiszámoltuk a nézőszám alapján –, a zenekari tagok abból fejenként nyolcszáz forintot kaptak meg. A sztár anyagilag itthon nem érezhette, hogy megbecsült, miközben rengeteget dolgozott. Nem véletlen az sem, hogy a régi generációból csak nagyon kevesen élnek ma igazán jól.

– És mi lesz a többiekkel?

– Szervezkedünk, gondolkodunk, hogy a Nemzet Színésze cím mintájára létrehozzunk egy Nemzet Zenésze címet vagy alapot, esetleg alapítványt, hogy valahogy segítsünk a nehéz helyzetbe került zenészeknek.

– Most erről az jutott eszembe, hogy nekem azt mondták, Frenreisz Károlyra hallgat a zenészszakma. Sőt, az, hogy a Skorpiónak lemezei jelenhettek meg, annak is volt köszönhető, hogy önt elismerte Erdős Péter, a régi hanglemezgyártó vállalat nagyhatalmi ura, akit magyar „popcézárnak” is hívtak.

– Ennek több oka volt: a Skorpió első lemezéből, a Rohanásból 246 ezer példányt adtak el, úgy, hogy ön-erőből, minden reklám és állami segítség nélkül töltöttünk meg egy Kisstadiont, a közönség özönlött ránk. Erdős látta, hogy üzletileg ez nem rossz nekik, elismerte a zenei tudásunk, miközben mi is rájöttünk, nem kell mögöttes politizálós dalokat írnunk. Az idő persze megszépít sok dolgot, akkor mi azt képzeltük, hogy ebben a proletárdiktatúrában nincs főnökünk, magunk vagyunk, a közönség pedig mindig ott van velünk. Ők voltak a mi védőpajzsunk. Ezért tartozhattunk mi a tiltott, támogatott, tűrt zenekarok között az utóbbiakhoz. A nézők hitelesítettek minket minden rendszerben.

– Megfigyelték önöket?

– Mindenkit figyeltek akkor a rockzenekarok közül. Én is láttam, amint néha megállt a házunk előtt egy AF rendszámú fehér Zsiguli, követett, szúrópróbaszerűen figyelt, megnézték, kikkel találkoztam.

– Csak azért kérdeztem, mert a Metró együttes egykori billentyűséről, Fogarasi Jánosról, az ön barátjáról kiderült, hogy ügynök volt és jelentett a zenészkollégáiról.

– Tavaly ő meghalt, eltemettük. Régen valami valutázáson kapták rajta, így került be a rendszerbe, rosszat soha nem tett ellenem, kiváló zenésztársam volt. A történeti hivatalból én is kikértem magamról az aktáim, megdöbbentő nevekkel találkoztam, sokélű, komoly téma ez a mai napig. Lezáratlan múlt. Nem csak azt kellene vizsgálni, ki miért működött együtt a rendszerrel, önként, dalolva vagy kényszer hatására, hanem, ami ennél is fontosabb, hogy kik voltak a beszervezők, a tartótisztek, a belügyes főnökök? Hol vannak ők most, hogyan élnek ma, milyen felelősség terheli őket a múltért?

– Ugorjunk vissza a jelenbe, az ősfelállásban lép színpadra Tihanyban a Skorpió?

– Inkább úgy mondanám, egy klasszikus, időtálló, igazi skorpiós felállásban játszunk. Szűcs Antal Gábor, Tátrai Tibor, Pálvölgyi Géza, Németh Gábor és jómagam zenéljük végig a bulit, de meghívtam Papp Gyulát, aki Gershwin Kék rapszódiáját játssza átiratban. Szerepel a dalok között egy francia népballadából íródott vers, amelynek címe Anyaszív, lemezre nem kerülhetett, koncerteken azért elővesszük, és persze eljátsszuk az elmúlt negyven év legnagyobb Skorpió-számait. Testvéremre, Istvánra is emlékezem egy dallal. A három testőr Afrikában című filmben hangzott el a Hé Lulu ha visszatérek Fidzsiről című szám, én énekeltem, Kállai Feri bácsi remekül playback zongorázta a vásznon.

– Negyvenéves a Skorpió, tízéves a szabadtéri színpad, négy éve hunyt el Bujtor István. Gondolom, fel sem merült az, hogy Budapesten legyen a születésnapi koncert.

– A sógornőm, Judit a bátyám halála után viszi tovább azt, amit István elkezdett. Él a neve tovább, s mindaz, amit felépített, az emberek nagyon szerették, szeretik. Ez motivált, amikor eldöntöttem, hogy Tihanyban lesz a jubileumi buli. Családiasan, a hűséges közönségünkhöz, a színpadhoz, Istvánhoz méltóan szeretnénk ünnepelni.

 

 

 

Korda György ismét kórházba kerül

Gyuri bácsi még nem mondott le koncertet, most mégis megteszi, ugyanis ismét kórházba kell vonulnia felülvizsgálatra. A július 7-i, tihanyi koncerten Hajós András helyettesíti majd.

Korda György az utóbbi időben több kórházi kezelésen is részt vett, a legutóbbi után pedig több fellépést is vállaltak Klárikával és mindenkit megnyugtattak, hogy az énekes már jól van. Most mégis újra kórházba kell mennie, bár Gyuri bácsi azt mondja, csak felülvizsgálatra rendelték be.

"Nem semmi volt a tavalyi epehólyagműtétem, mindenképpen kontrollra kell járnom, bár a professzorom gyógyultnak nyilvánított. Most kötelező felülvizsgálaton kell részt vennem, hogy megnézzék, minden rendben van-e. Egyébként jól érzem magam a bőrömben" - mondta a Borsnak az énekes, ismét megnyugtatva mindenkit, hogy rendben van az egészsége.

Korda egyébként örül, hogy Hajós fogja helyettesíteni a koncerten és bízik benne, hogy helyt áll majd.

"Személyesen nem ismerem őt, egy nagyon aranyos, jó humorú televíziósnak tartom, de az énektudásáról nem tudok semmit. A Hello Tourist című dalt hallottam már tőle, azt szeretjük is. Bízom benne, hogy helytáll, ügyes ember" - mondta Korda.

Különösen gazdag jubileumi műsor Tihanyban

Különösen gazdag jubileumi műsor a tihanyi Bujtor István Szabadtéri Színpad

Jubileumi évadra készül a Bujtor István Szabadtéri Színpad

Jubileumi évadra készül a Bujtor István Szabadtéri Színpad

Felavatták Farkas Ádám Bujtor-szobrát Balatonfüreden

Bujtor István élete sok értéket hordoz, amelyek bennünket is gazdagítanak – mondta Halász János kultúráért felelős államtitkár 2013. május 5-én, Farkas Ádám Bujtor-szobrának avatásán.

bujtor

Amikor szobrot állítunk, jelet hagyunk az utókornak, egy helyszín, egy város gazdagodik valamivel és megemlékezünk valakiről, akit szerettünk és példaként állítunk az egész közösség elé – mondta az államtitkár. Bujtor István szobra mindezeknek a kritériumoknak megfelel, mégpedig úgy, ahogy ő szeretné: jelet hagyunk, de nem emlékművet állítunk, gazdagodik a város egy szoborral, egy legendával, amely a legjobb helyen áll – tette hozzá. Bóka István, Balatonfüred polgármestere avató beszédében elmondta, azért állítottak szobrot Bujtor Istvánnak, mert filmjeivel a Balatont is népszerűsítette. A szobor, Farkas Ádám Munkácsy-díjas szobrászművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának alkotása a balatonfüredi Vitorlás téren áll. A vasárnapi ünnepségen díszlövés üdvözölte a szobrot, mely egy hajórészletben, kormányosként ábrázolja a művészt, a kikötőbe pedig Bujtor Rabonbán nevű hajója is beállt.

A szoboravatás a füredi Jókai-napok rendezvénysorozat része volt. A Jókai Mór egykori villájában berendezett emlékházban és annak udvarán több mint húsz éve emlékeznek irodalmi estekkel, könyvbemutatókkal és kiállításokkal az íróra. Az esemény egyik legnépszerűbb része a hagyománynak számító Jókai-bableves verseny: a hangulatos Koloska-völgyben ilyenkor ötven csapat főzi bográcsban a Jókairól elnevezett ételt, amelyekből a nézelődők kedvükre kóstolhatnak.

(Forrás: MTI)

Szuper programok csodaszép környezetben:

Megújult a Tihanyi Szabadtéri Színpad

A megújult Tihanyi Szabadtéri Színpad Bujtor István nevét viseli, és az ő szellemiségében is működik idén nyáron. Ragyogó programokhoz ragyogó idő dukál!

Bujtor István több évig vezette a Tihanyi Szabadtéri Színházat, szívügye volt a Belső-tó partján álló színpad, amely idén májustól az ő nevét viseli. Legendás darabjával, a Kakukkfészekkel indul az idei nyári évad, amelyet barátja és egyik legközelebbi munkatársa, Eperjes Károly rendezett újra. Amikor Eperjes a darabról beszél, szerényen tiltakozik az újrarendezés ellen, mert „alig kellett belenyúlni a rendezésbe, csak a potmétereket beállítani, néhány finomhangolást elvégezni”.

A Kakukkfészek mellett további 12 előadás kerül bemutatásra, a közönségkedvenc Tanár úr, kérem és a Csókol anyád mellett lesz popzenei koncert, musicalválogatás, az Esszencia – A ritmus ünnepe koreográfiával fellép az ExperiDance, és egy estére a Budapest Bár Lovasi Andrással és Szakcsi Lakatos Bélával bővül ki. Minden előadás egyszer látható a szabadtéri színpadon, a vasárnap pedig esőnap.

A Bujtor István Szabadtéri Színház az ország egyik legszebb szabadtéri színpada. Aki nem ismeri, könnyen elsétálhat mellette, mert az útról, ha nincs előadás, csak aprócska házakat és pergolával árnyékolt padokat lát. Nem úgy előadások napján, amikor hosszan kígyózik a sor, helyjegy ugyanis nincs, érkezési sorrendben lehet ülőhelyet foglalni. A pergolák után kezdődik a nézőtér, majd a völgy alján ott áll a színpad. Mögötte pedig a Belső-tó és a Tihanyi-félsziget rejtélyes belseje. A panoráma elképesztően gyönyörű, olyan pluszt ad az előadásoknak, amely kőszínházban nem élhető át. Persze nem csak a jó helyek miatt érdemes jóval az előadás előtt érkezni, a színpadtól tízperces séta a tihanyi bencés apátság, ahonnan az egyik legszebb balatoni panoráma látható.

(2010)

forrás: nlcafe.hu

Tihanyi Szabadtéri Játékok - Színház az ég alatt is

Tihany - Az apátság alatt, a Belső-tó fölött, a dombok ölelésében Magyarország egyik legszebb szabadtéri színpada ad helyet a Tihanyi Szabadtéri Játékoknak.

A tihanyi szabadtéri színpadnak - mely pár hónapja Bujtor István színművész, rendező, a veszprémi Petőfi Színház elhunyt igazgatója nevét viseli - különleges hangulata, varázsa van. A néző gyönyörű környezetben élvezheti a nyári kikapcsolódást nyújtó produkciókat, koncerteket. Élő díszletként a Belső-tó szolgál, a színpadi fényeket a lemenő nap sugarai, majd az égen ragyogó csillagok egészítik ki. A környezet egyedi, összetéveszthetetlen, megismételhetetlen.
Nem csoda, hogy nemcsak a helybeliek ragaszkodnak ehhez az élményhez, de az ország legtávolabbi pontjairól - Pécsről, Szegedről, Dunaújvárosból - is érkeznek vendégek. Vannak visszatérő látogatók, akik minden évben úgy időzítik szabadságukat, hogy a szabadtéri játékok ideje alatt egy-egy hétvégét Tihanyban tölthessenek. A jól szerkesztett program, a gondosan kiválasztott előadások alkalmasak a lazításra, kikapcsolódásra, feltöltődésre.

Az idei programban július 9-től augusztus 21-ig péntekenként és szombatonként sikerdarabokat láthat a közönség. Az előadásokban országosan ismert színészek, a közönség kedvencei szerepelnek, többek között Vári Éva, Nagy Ervin, Bánsági Ildikó, Margitai Ági, Gálffi László, Nemcsák Károly, Szacsvay László, Voight Ági, Esztergályos Cecília, Koltai Róbert, Almási Éva, Lehoczky Zsuzsa, Zsurzs Kati, Koncz Gábor, Gregor Bernadett, Nyertes Zsuzsa, Hűvösvölgyi Ildikó és Mikó István.

A nyitó előadás a veszprémi Petőfi Színház produkciója, a Kakukkfészek című dráma Bujtor István emlékére július 9-én, pénteken este fél kilenckor. A főbb szerepeket Eperjes Károly és Csarnóy Zsuzsanna alakítja. Bujtor István, a Petőfi Színház elhunyt igazgatója Veszprémben is felejthetetlen sikerrel állította színpadra Ken Kesey legendás művét. Haláláig ő alakította Bromdent, az indiánt, a szerepet most Szalma Tamás vette át.

Július 10-én, szombaton este fél kilenckor szintén a Petőfi Színház előadásában láthatja a közönség az Indul a bakterház című vígjátékot, Bereményi Géza rendezésében, Eperjes Károly főszereplésével. Az előadás könnyed nyári kikapcsolódást ígér, ám azt a színház vezetése tizenkét éven aluli gyerekeknek nem ajánlja.

A külföldi látogatók számára is élvezhetőek a zenés programok, koncertek, például a veszprémi és a székesfehérvári színház közös összeállítása, a SingSingSing 2 című táncos musicalshow, Feke Pállal, a Budapest Bár fellépése a Kossuth-díjas Lovasi Andrással és Szakcsi Lakatos Bélával, valamint a tízéves Experidance Tánckarának Esszencia  A ritmus ünnepe című bemutatója, Román Sándor koreográfiája.

Visszatérő vendég a Republic együttes, augusztus 6-án a tihanyi Bujtor István Szabadtéri Színpadon immár hatodik alkalommal csendülnek fel a Republic slágerei, az idén is Balázsovits Edit színművész közreműködésével.

Balla Emőke

forrás: veol.hu

 

Tihanyi Szabadtéri Játékok - Színház az ég alatt is (2)

Tihany - Az apátság alatt, a Belső-tó fölött, a dombok ölelésében Magyarország egyik legszebb szabadtéri színpada ad helyet a Tihanyi Szabadtéri Játékoknak.

A tihanyi szabadtéri színpadnak - mely pár hónapja Bujtor István színművész, rendező, a veszprémi Petőfi Színház elhunyt igazgatója nevét viseli - különleges hangulata, varázsa van. A néző gyönyörű környezetben élvezheti a nyári kikapcsolódást nyújtó produkciókat, koncerteket. Élő díszletként a Belső-tó szolgál, a színpadi fényeket a lemenő nap sugarai, majd az égen ragyogó csillagok egészítik ki. A környezet egyedi, összetéveszthetetlen, megismételhetetlen.
Nem csoda, hogy nemcsak a helybeliek ragaszkodnak ehhez az élményhez, de az ország legtávolabbi pontjairól - Pécsről, Szegedről, Dunaújvárosból - is érkeznek vendégek. Vannak visszatérő látogatók, akik minden évben úgy időzítik szabadságukat, hogy a szabadtéri játékok ideje alatt egy-egy hétvégét Tihanyban tölthessenek. A jól szerkesztett program, a gondosan kiválasztott előadások alkalmasak a lazításra, kikapcsolódásra, feltöltődésre.

Az idei programban július 9-től augusztus 21-ig péntekenként és szombatonként sikerdarabokat láthat a közönség. Az előadásokban országosan ismert színészek, a közönség kedvencei szerepelnek, többek között Vári Éva, Nagy Ervin, Bánsági Ildikó, Margitai Ági, Gálffi László, Nemcsák Károly, Szacsvay László, Voight Ági, Esztergályos Cecília, Koltai Róbert, Almási Éva, Lehoczky Zsuzsa, Zsurzs Kati, Koncz Gábor, Gregor Bernadett, Nyertes Zsuzsa, Hűvösvölgyi Ildikó és Mikó István.

A nyitó előadás a veszprémi Petőfi Színház produkciója, a Kakukkfészek című dráma Bujtor István emlékére július 9-én, pénteken este fél kilenckor. A főbb szerepeket Eperjes Károly és Csarnóy Zsuzsanna alakítja. Bujtor István, a Petőfi Színház elhunyt igazgatója Veszprémben is felejthetetlen sikerrel állította színpadra Ken Kesey legendás művét. Haláláig ő alakította Bromdent, az indiánt, a szerepet most Szalma Tamás vette át.

Július 10-én, szombaton este fél kilenckor szintén a Petőfi Színház előadásában láthatja a közönség az Indul a bakterház című vígjátékot, Bereményi Géza rendezésében, Eperjes Károly főszereplésével. Az előadás könnyed nyári kikapcsolódást ígér, ám azt a színház vezetése tizenkét éven aluli gyerekeknek nem ajánlja.

A külföldi látogatók számára is élvezhetőek a zenés programok, koncertek, például a veszprémi és a székesfehérvári színház közös összeállítása, a SingSingSing 2 című táncos musicalshow, Feke Pállal, a Budapest Bár fellépése a Kossuth-díjas Lovasi Andrással és Szakcsi Lakatos Bélával, valamint a tízéves Experidance Tánckarának Esszencia  A ritmus ünnepe című bemutatója, Román Sándor koreográfiája.

Visszatérő vendég a Republic együttes, augusztus 6-án a tihanyi Bujtor István Szabadtéri Színpadon immár hatodik alkalommal csendülnek fel a Republic slágerei, az idén is Balázsovits Edit színművész közreműködésével.

Balla Emőke

forrás: veol.hu

 

Tihanyi Szabadtéri Színpad

Bujtor István 2004-ben vette át a tihanyi szabadtéri színpad üzemeltését és rövid idő alatt sikerre is vitte a Tihanyi Szabadtéri Játékokat. A színész halála után úgy tűnt vége az előadássorozatnak, azonban Bujtor István felesége felismerve az óriási igényt és átvéve a hátrahagyott örökséget tovább vitte a programot. 2012-ben július 6-án indul a nyári színházi szezon Tihanyban és augusztus végig 16 színvonalas produkciót láthat majd a közönség, a nem mindennapi környezetben.

(2012)

forrás: furedtv.hu

Bujtor István újra csónakba ül

A móló előtt, a Vitorlás téren emel szobrot a város Bujtor Istvánnak. Az alkotást Farkas Ádám Munkácsy-díjas szobrász készíti, akivel a szobor leendő helyszínén beszélgettünk. Mint mondta, hamar döntött: a víz segítségével idézi meg a közkedvelt színészt. Videó a készülő szoborról.

A bronzszobor Bujtor Istvánt egy balatoni vörös kőből készült hajótöredékben ülve ábrázolja. Az embernagyságúnál valamivel nagyobb alkotást a móló előtt, amennyire csak lehet, közel a Balatonhoz állítják majd fel. A szobor már javában készül, Farkas Ádám Munkácsy-díjas művész ezúttal otthagyta a műtermében álló agyagszobrot és az alkotás leendő helyszínét járta körül.
A művészt a család kérte fel a portré elkészítésére, aki elmondása szerint a mintázás megkezdése előtt heteken át csak Bujtor filmeket nézett.

- Ismertem őt személyesen, egészen fiatal korunk óta, sokat segítettek az emlékek, pontosan él bennem a személyisége és a kisugárzása. Ennek ellenére mégis úgy éreztem, meg kell néznem újra a filmeken, ezúttal úgy tekintettem rá, mint egy megelevenedett modellre. Ekkor döntöttem el, hogy egy vitorlás kormányosaként ábrázolom őt. A víz, mint elem és látvány is erősen hozzátartozik, ezt szerettem volna ábrázolni. A szobor reményeim szerint megidézi Bujtor Istvánt, úgy, hogy a viszonylag egyszerű plasztikus alak hordoz majd valami titkot is. Akkor jó egy szobor, ha van benne valami megfogalmazhatatlan rejtély, amiért az ember úgy érzi, hogy újra és újra látnia kell – mondta Farkas Ádám.

A május 5-én, a színész 71. születésnapja alkalmából avatandó köztéri alkotás várhatóan a város egyik új turisztikai látványossága lesz, érdekessége, hogy a művész arra törekedett, hogy kontaktusba is lehessen kerülni a szoborral. Program.

- Ott ül majd a parton, mögötte a vízzel, mellé lehet ülni a csónakba, - a szobor szinte felkínálja a kontaktust. Rendkívül közvetlen, nyitott személyiség volt, áradt belőle a természetesség, így ez a megoldás adta magát – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére az alkotó.

Bujtor István színházteremtő és alkotó munkássága illetve a Balaton filmjei révén rendkívül sokat tett a tó népszerűsítéséért. Több szállal is kötődött a városhoz, az itt forgatott filmek mellett az 1936-ban épített Rabonbán nevű hajó kapitányaként hatszoros magyar vitorlás bajnok lett, - igazi balatoninak vallhatta magát.

Több filmet is forgatott a Balaton-felvidéken, elsősorban Füreden és Tihanyban. Az Ötvös Csöpi sorozat 1980-ban indult el, A Pogány Madonnával, majd következett a Csak semmi pánik, Az elvarázsolt dollár, a Hamis a baba, a Zsaruvér és csigavér, majd utolsóként a 2007-ben rögzített A szerencse fia című film. A tervek szerint a szoboravatás alkalmából a városban ismét látható lesz majd az összes alkotás.

Bujtor István 2007-től egészen a 2009-ben bekövetkezett haláláig a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója volt, a város tavaly posztumusz Kiss Ernő-díjat adományozott számára, amelyet az Anna-bálon felesége vehetett át. A Vitorlás téren felállított bronzszobrához az önkormányzat 5, támogatók pedig 7,5 millió forintot biztosítanak.

forrás: http://balatonfured.hu